~ni la aku~

My photo
sweet to look... simple to know... smart to stand...

~lain-lain~

Friday, April 3, 2015

..:: Ulasan Buku : Carilah Masa ::..

Assalamualaikum...

Back to basic aku rupanya...dulu memula terlibat dengan dunia blog ni aku memang spend hari Jumaat untuk menulis...pastu mula celup celup buat tak buat...pastu mula asik nak menulis setiap ari...pastu...pastu...pastu...
~am bubbling :-P~

Salam Jumaat my luvly followers...all bloggers out there...#sahabatblogger especially...blogwalkers and sesapa la yang menerjah atau tak sengaja terjah

Pagi2 ni terpandang buku yang dah lama aku baca dan berkali kali juga baca...


...ini bukan ehsan encik google...
Memula aku beli buku ni baru baru arwah meninggalkan aku...aku tengok mak and abah macam sedih je bila aku tetiba kehilangan dan dalam kejutan...ooo korang boleh terjah entri Cerita Me And Him untuk mengelakkan kekeliruan...and beberapa entri lainnya dengan label Me And Him...

Okay sambung kisah buku tadi...dan kadang kadang diskusi dan persoalan tak terjawab tentang beberapa perkara macam wasiat, harta, hubungan dan ikatan dengan keluarga dia dan macam macam lagi la...so that beli buku...baca dan lepas tu buat rujukan kepada pakar...

And kalau tak kerana itu pun, aku sangat sarankan buku ini dibaca...banyak memberi panduan untuk kita muhasabah diri dan bermuzakarah untuk kebaikan...walaupun tajuk dia '501 Persoalan Fikah Wanita' kan...tapi aku pun galakkan u ols guys out there beli dan baca...sebab kalau korang tak ada anak perempuan maybe wife...klu tak ada wife maybe adik...kalau tak ada adik maybe emak...paling tidak pun sekadar ingatan untuk diri sendiri dan menambah ilmu...

Dalam buku ni ada 32 Bab yang akan berkongsi dengan pembaca tentang banyak perkara...bab yang aku paling suka :-

#8 Bersolek : sebab kita kadang kadang dah menutup segala aurat yang kita faham...menjaga segala batasan yang kita tahu...tapi terlupa plak kurangkan perasa tambahan yang boleh mendatangkan kesan lain.

...sama beringat...

#21 Wasiat : sebab kita kadang kadang lupa bukan semua benda atau perkara boleh diwasiatkan sesuka hati...menyediakan wasiat bukan dengan emosi...

...jangan wasiat bukan bukan hokeh...
Banyak lagi la sebenarnya...aku rasa inilah dulu perkongsian untuk hari Jumaat yang mulia ni...hehe...semoga kita sama-sama dapat muhasabah diri untuk menjadi lebih baik dan lebih baik lagi...

::kita selalu berusaha keras dan bersungguh untuk meningkatkan kemajuan dan pendapatan kita demi kelangsungan hidup...kita lupa keadaan ini sebenarnya dugaan Allah untuk kita lebih bijak membahagikan masa supaya ada ruang untuk Dia kerana yang lain itu urusan dunia...kita selalu memberi rungutan untuk perkara perkara yang kita rasa tidak adil untuk kita...kita lupa semua itu dugaan yang Allah bagi atas kealpaan dan kelalaian kita...kita lupa segalanya Dia punya...dia yang berhak menetapkan untuk siapa waktu bila semua itu akan diagihkan...Allahuakbar Ya Allah...terima kasih mengejutkan aku pagi ini...wallaua'lam::

~it's me~

10 comments:

  1. Replies
    1. tq sapik!!!
      kamu pun boleh baca ni untuk penambahkan pengetahuan kita bersama kan...dan boleh kongsi dengan sapa2 je...

      Delete
  2. ustzh zawiah hassan!
    suka sangat dengan dia.
    btw, fiqh wanita ni sangat penting.
    kita yg sememangnya perempan pun belum habis belajar benda berkait dengan diri kita, apatah lagi buat insan yang bergelar suami mahupun ayah. besar tanggungjawab tu nak didik isteri dan anak perrempuan.

    salam kenal dari sy.
    #sahabat blogger

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga farhana :-)
      memang pun banyak kena belajar terutamanya perkara yang jarang atau kita xpernah lalui kan...ilmu tu tak habis cuma kita jangan jemu mencari

      Delete
  3. Assalamulaikum selamat pagi akak... yang bab mengetingkan rambut tu terkedu ekin... hahhaaa... ekin rambut asli tu xbuat pun mcm mana ya... nanti nak pergi cari buku ni... tq akak atas sharing ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...ye CikAsh akk memula baca pn banyak sangat yang kita ni tak tahu and ada juga yang kita tersalah faham kan...bagus buku ni...

      Delete
  4. Pasal ulm fiqh banyak lagi yang tak tahu. Terima kasih atas peringatannya kak akma

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk pn sama syaf...ilmu ni kita jgn jemu je nak cari...dia tak tunggu kita...tapi dia tak lokek

      Delete
  5. alhamdullilah
    sama2 la kite pelajari dan dalami..
    salam kenal dari ayumie ni kak akma
    #sahabatblogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah amin...salam kenal juga...

      Delete

~korang de nak kata apa2~